• Website
Geen resultaten gevonden.

Efficiënt verwarmen en elektriciteit opwekken in tijden van crisis

Appartementsgebouwen, zorginstellingen, zwembaden, wellnesscentra, industriële gebouwen… Kan een WKK 6.000 draaiuren per jaar bereiken , dan is een WKK meer dan het overwegen waard. Zelfs zonder WKK- certificaten! Een WKK verbruikt gas of propaan voor de gelijktijdige productie van warmte en elektriciteit. Het is in feite een soort mini elektriciteitscentrale waarvan bijna alle warmte gerecupereerd wordt voor de verwarming van het gebouw en het sanitaire warm water.

Gedreven op aardgas of propaan?

Met een volatiele markt van gasprijzen is het ook de moeite om aardgas af te wegen tegenover propaan. Aardgas wordt laag calorisch genoemd en propaan hoog calorisch. Propaan is dus ongeveer 2,77 keer zo warm als aardgas, waardoor het verbruik veel lager is. Propaan is vandaag maar half zo duur als aardgas. Propaan is vandaag het goedkoopste kilowattuur dat je kunt kopen Jean-Luc Verstraeten, FeBuPro

Er zijn in ons land zo’n 120.000 propaanklanten. "De vraag is dus veel kleiner dan bij aardgas", zegt Verstraeten. "Er is ook volop voorraad op de internationale markten. Daardoor blijft de prijs laag. Op dit moment kost propaan ongeveer half zoveel als aardgas. Het is vandaag zelfs het ‘goedkoopste kilowattuur’ dat je kunt kopen."

Een WKK efficiënt in verbruik EN CO2 vermindering

Een WKK biedt de meest efficiënte aanwending van de verbruikte brandstof met een directe CO2 vermindering en een belangrijk financieel voordeel voor de eindgebruiker tot gevolg.

Maar hoe zit het vandaag, na de stijging van de energieprijzen ? Wel, het blijkt dat een WKK nog nooit zo rendabel is geweest als vandaag de dag. De gasprijs is dan wel sterk de hoogte in gegaan, maar het verschil met de Belgische elektriciteitsprijs blijft nog zeer groot. De forse prijsstijging van gas en elektriciteit heeft dus als gevolg dat een WKK nog rendabeler is dan voorheen, met een terugverdientijd van ongeveer 1,5 à 2 jaar (afhankelijk van de draaiuren) Onderstaand schema illustreert de mogelijke financiële winst met een WKK type Remeha 20-43 met 6000 draaiuren per jaar. Het is belangrijk te onderstrepen dat de winstberekening geen rekening houdt met eventuele groenestroomcertificaten maar enkel met de gemiddelde energieprijzen (NOVEMBER 2022) en de onderhoudskosten van de WKK.

Projectinformatie

Geplaatste producten:

  • ELW 20-43 warmtekrachtkoppeling