• Website
Geen resultaten gevonden.

Remeha opent grootste warmtepompfabriek van Nederland

Remeha, marktleider in ons land op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft vandaag officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij de opening aanwezig. In deze grootste warmtepompfabriek van Nederland lopen dit jaar nog 50.000 hybride warmtepompen van de band. Vanaf volgend jaar kan de productiecapaciteit worden opgeschaald naar 140.000 exemplaren. Het realiseren van productiecapaciteit is een belangrijke voorwaarde voor het versnellen van de energietransitie. 

Gericht op Nederlandse markt 
De fabriek in Apeldoorn richt zich voornamelijk op de Nederlandse markt, waarna België en Duitsland volgen. Hybride warmtepompen worden internationaal steeds meer toegepast, met name in de bestaande bouw. Cv-ketel en warmtepomp werken hierbij samen om zo efficiënt mogelijk te voorzien in warmte en warm water. Uit recent praktijkonderzoek in ons land, in 120 uiteenlopende type woningen, bleek een gemiddelde reductie van het gasverbruik van 75% en een totale jaarlijkse besparing van bijna € 1.000,- per woning mogelijk (uitgaande van energietarieven volgens het prijsplafond).

In Apeldoorn wordt met een totale productiestaf van 100 werknemers de Elga Ace geproduceerd. De Vlaamse overheid stimuleert duurzaam wonen met premies voor verbouwen en energiebesparende producten. De premie voor deze hybride warmtepomp kan oplopen tot € 3.200,-.*

Leveringsachterstanden ingelopen
Arthur van Schayk, algemeen directeur van Remeha vult aan: “De opening van deze fabriek zal de beschikbaarheid van hybride warmtepompen in de Nederlandse markt aanzienlijk gaan helpen. Volgende maand verwachten wij de leveringsachterstanden helemaal te hebben ingelopen. De woningmarkt is erg belangrijk maar ook in de utiliteitsbouw, zoals kantoren en andere gebouwen zonder woonfunctie, willen wij onze sterke positie verder gaan uitbouwen als marktleider op het gebied van duurzame verwarmingsoplossingen.”

Samenwerking overheid en industrie 
Substantiële opschaling van de productiecapaciteit van warmtepompen is onderdeel van het ‘Actieplan Hybride Warmtepompen 2022 - 2024’. Hierbij spannen overheid en industrie zich in om de productiecapaciteit op te schalen en tegelijkertijd de productiekosten te verlagen, de gemiddelde installatietijd te verkorten en een groei van het aantal installateurs te realiseren. Ook worden publiekscampagnes ingezet om de informatievoorziening aan consumenten te verbeteren. Per 1 januari 2026 worden eisen gesteld aan de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie. Dat betekent dat bij vervanging van een cv-ketel gekozen dient te worden voor een duurzamer alternatief, bijvoorbeeld de combinatie van cv-ketel met een hybride warmtepomp.

Grotere installatiecapaciteit noodzakelijk
Nu de beschikbaarheid van warmtepompen op orde is vormt de installatiecapaciteit een bepalende factor in de versnelling van de energietransitie. Remeha traint jaarlijks meer dan 5.000 installateurs om hen te helpen de warmtepompen zo efficiënt mogelijk te kunnen installeren. Bij de ontwikkeling van nieuwe warmtepompen speelt een hoge mate van efficiency en gemak tijdens installatie en inbedrijfstelling een steeds belangrijkere rol. Zo zijn de warmtepompen van Remeha, zoals de Elga Ace, uitgerust met slimme tools om eenvoudig en snel een warmtepomp in bedrijf te kunnen stellen.

In Nederland verwacht Vereniging Warmtepompen over 2023 een groei van 60% tot 170.000 exemplaren in de woningbouw. Warmtepompen spelen een belangrijke en groeiende rol in de energietransitie van de gebouwde omgeving.

Centrale R&D 
In het Franse Mertzwiller is een Competence Center op het gebied van warmtepompen van BDR Thermea Group gevestigd, waar Remeha onderdeel van is. Die concentratie levert voordelen op voor de merken van BDR Thermea, waaronder Remeha. Het leidt onder meer tot aantrekkelijke consumentenprijzen waardoor duurzame verwarmingsoplossingen voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar zijn.

 

Over Remeha

Remeha ontwikkelt innovatieve en energiezuinige producten voor klimaatbeheersing c.q. warmte en warm water, zowel voor woningen als utiliteit. Met ruim 700 medewerkers is Remeha in Nederland en Europa uitgegroeid tot een vooraanstaande fabrikant. 

Remeha verwarmt meer dan 2 miljoen huizen in Nederland en is daarnaast marktleider in de utiliteitsbouw. Door duurzame binnenklimaatoplossingen haalbaar en betaalbaar te maken wil het bedrijf een belangrijke bijdrage leveren aan een CO2-neutrale samenleving.

Remeha is één van de voornaamste merken binnen BDR Thermea Group. BDR Thermea Group in Apeldoorn realiseerde in 2022 met ruim 6.800 medewerkers en verkoopactiviteiten in meer dan 100 landen een omzet van € 2,2 miljard.

Voor nadere informatie:
Johan Makaske
E
  Johan.makaske@remeha.nl
M  +31 (0)6 811 45 232
www.remeha.be

*Voor meer informatie over de verbouwpremies, bekijk mijnverbouwpremie.be.