• Website
Geen resultaten gevonden.

Appartementscomplex met gascondensatieketels en buffervaten

Zonnecollectoren en gaswandketels Zon zorgt voor zuinig energiepatroon

Westbay in Westende is een cluster van drie gloednieuwe appartementsgebouwen annex hotel in hedendaagse stijl in Westende, een deelgemeente van Middelkerke. Kenmerkend zijn, naast de ligging aan zee, het comfort en de architectuur, het autoluwe binnengebied, de ondergrondse parkeergarage en de uitgekiende verwarming.

Westbay, momenteel in afwerking, wordt opgetrokken op de voormalige site van vakantiecentrum Zon en Zee. De 3 x 44 appartementen en het aanpalende hotel krijgen stuk voor stuk een riant terras. Architectenbureau PVL (Oostduinkerke), dat de nieuwbouw ontwierp in opdracht van projectontwikkelaar WBM keek bij de keuze van bouwmaterialen en -systemen vooral naar hun energetische en ecologische score. Furnibo (Veurne) fungeerde als hoofdaannemer.

De gebouwen staan op een paalfundering. De dragende muren worden opgetrokken in silicaatsteen. Om de relatief grotere overspanningen mogelijk te maken kregen de betonplaten een dikte van 22 of 26 cm. Dit bood als extra voordeel dat de ventilatiekanalen kunnen worden aangebracht voor de opstort van de predallen. Het speelse verspringen van de ramen bezorgt elk appartement een eigen karakter.

 

Hoog vermogen, compacte installatie

Die verwarming bestaat uit een combinatie van zonneboilers en gaswandketels. De gekozen ketel is de Quinta Ace van Remeha, een hoog rendement gaswandketel in verschillende uitvoeringen met een vermogen tot 161,5 kW. De Firma’s Belvent, Samyn (Bottelare) en Germagas werken hiervoor samen om deze installaties tot een goed einde te brengen . "We lanceerden deze oplossing al in 2016," legt segment manager voor commerciële en nieuwe gebouwen Carlos Meire van Remeha uit. "Dit hoge vermogen maakt het mogelijk het aantal ketels beperkt te houden, zodat de installaties weinig ruimte in beslag nemen. Voor Westbay leverden we per appartementsblok 1 Quinta Ace 90 kW ketel. Verder kenmerkt de Quinta Ace zich door zijn intelligentie en zuinigheid."

Met deze ketel speelde Remeha in op de digitale wereld. "Met een duidelijke visie voor de toekomst," onderstreept Meire. "De Quinta Ace is dé verwarmingsketel die volledig klaar is voor het beheer en bewaking op afstand. Hij is in staat om preventieve servicemeldingen te sturen, waardoor de installateur zeer efficiënt kan werken en hij de klant lagere onderhoudstarieven kan aanbieden. Bovendien ligt, in vergelijking met traditionele ketels, de uitstoot aan stikstofoxiden erg laag. En last but not least, de Quinta Ace is futureproof en kan zodra gewenst van aardgas overschakelen naar waterstof. Nu al kan de Quinta Ace mengelingen tot 20% met waterstofgas aan. Dat zal de CO2-uitstoot al met 8% verminderen."

"Initieel bekeken de initiatiefnemers vooral satellietsystemen vanuit prijsoverwegingen. Maar de Remeha-oplossing, met een combinatie van zonnecollectoren en een gaswandketel in een collectieve centrale stookplaats bleek niet alleen last, maar ook plaatsbesparend."

Remeha leverde ook de Remeha C250 V vlakkeplaatcollectoren aangesloten op het Remeha ER668 Zonnepomstation STS 14-50 CME zonnecollectoren op het dak. "Die staan in voor de productie van sanitair warm water. Het gaat om vlakke zonnecollectoren, met een grote apertuuroppervlakte, achteraan en langs opzij voorzien van een 40 mm dikke isolatielaag. We bieden collectoren aan voor zowel montage op vlakke en hellende daken als in dakelementen geïntegreerde collectoren. De collectoren van Remeha zijn in horizontale en verticale uitvoering beschikbaar. Op Westbay zijn er 12 per appartementsblok aantal aangebracht, via een meanderende warmtewisselaar met grote diameter verbonden met een buffervat. De gaswandketel fungeert als back-up. Hij is uitgerust met een robuuste aluminium-silicium warmtewisselaar. De ingebouwde sturing van het systeem kan tegelijk meerdere verwarmingskringen bedienen. Het is mogelijk om acht ketels in cascade aan te sturen.

Projectinformatie

Geplaatste producten:

  • Quinta Ace 90 condenserende gaswandketel
  • Zonnepompstation STS 14-50 CME
  • Buffervaten
  • Zonnecollectoren C250