• Website
Geen resultaten gevonden.

TimFin uit Ruiselede kiest voor oplossing “los van gas”.

TimFin los van Gas

De nieuwe bedrijfsgebouwen van houtspecialist TimFin in Ruiselede getuigen niet alleen van architecturale elegantie, maar ook van een duurzame aanpak. Zo liggen er op het dak 200 fotovoltaïsche zonnepanelen. Minder zichtbaar, maar mogelijk nog betekenisvoller op ecologisch vlak, is dat TimFin voor zijn verwarming van zijn nieuwe gebouwen geen aardgas meer nodig heeft. Hout drogen ten behoeve van parketvloeren vraagt een strikte temperatuurcontrole.  Concreet betekent dat er ’s morgens een temperatuur van 15 °C moet heersen en op andere momenten 17 °C. 

Voor de plaatsing van deze duurzame oplossing stond specialist ALL Technics (Aalter) in.

Primaire warmte via warmtepomp

TimFin koos hierbij voor een E-HP  BWI 024 (brine/water) warmtepomp van Remeha. 

"Die werkt met een gesloten bronsysteem waarin brine circuleert," zegt Carlos Meire  (Remeha). Dit type elektrische warmtepomp leent zich uitstekend voor collectieve en andere oplossingen, die gebruik maken van de bodem als bron voor de duurzame verwarming van gebouwen."

Als primaire opwekker staat deze warmtepomp hier in voor zowel de productie van sanitair warm water en de verwarming als de koeling van de kantoren. "Ze is hier gecombineerd met een verticale bodemwarmtewisselaar. TimFin liet hiervoor vier verticale boringen uitvoeren tot op een diepte van 150 meter," aldus Tom Hooreweghe van All Technics "De lokale bodem is erg geschikt voor de warmtepomp. De relatief hoge gemiddelde bodemtemperatuur zorgt ervoor dat de warmtepomp de gebouwen onder alle weersomstandigheden met een zeer hoog rendement verwarmen. De warmtepompen van Remeha dragen een A++ energielabel."

Passieve koeling

De verticale warmtewisselaar zorgt voor een passieve koeling. Het systeem maakt daarbij gebruik van de koelte in de bodem. Daarbij wordt de compressor van de warmtepomp uitgeschakeld, zodat alleen de circulatiepomp elektriciteit verbruikt, om het koele water door het buizennet van de vloer te verplaatsen. 
Beheersysteem op maat

ALL Technics kon als Wago solution partner het gebouwbeheerssysteem volledig op maat van TimFin aanleveren. "Daardoor kan de gebouwbeheerder op ieder moment de belangrijke parameters en dus het binnenklimaat van een gebouw in de gaten houden. Het gebouwbeheersysteem reageert volledig automatisch op klimatologische veranderingen binnen en buiten het gebouw en onderneemt gerichte acties om de belangrijke systemen van het gebouw daarop af te stemmen. De gebruiker hoeft alleen in te geven wanneer hij welke temperatuur wenst in welke ruimte. De volledige sturing verloopt weersafhankelijk, met dauwpuntbewaking voor de koeling."

De Remeha-warmtepompen die gebruik maken van thermische energie uit de bodem zijn geschikt voor nieuwbouw en renovatie. Ze kunnen voor verwarmingssystemen voorzien in aanlevertemperatuur tot 60 °C en kunnen instaan voor de voorverwarming van warm water. Het kan wel noodzakelijk zijn om voor het anti-legionellaprogramma een aanvullende verwarmingsbron te plaatsen. De warmtepompen zijn onderhoudsarm en hebben geen buitendelen en dus ook geen geluidsproductie buiten. In cascade opgesteld zijn ze inzetbaar voor verschillende vermogens.

 
   

Projectinformatie

Geplaatste producten:

  • E-HP BWi 024 grondgebonden warmtepomp
  • Neptuna lucht-water warmtepomp