• Website
Geen resultaten gevonden.

Een van de grootste projecten met hybride warmtepompen in de Benelux en Europa

Combinaties van de Remeha Elga Ace hybride warmtepomp met de Tzerra Ace verwarmingsketel

Het is een van de grootste projecten met hybride warmtepompen in de Benelux en Europa. Bouwinvest verduurzaamde, verdeeld over elf complexen in Diemen (NL), 567 huurwoningen en koos daarbij onder meer voor in totaal 262 combinaties van de Remeha Elga Ace hybride warmtepomp met de Tzerra Ace cv-ketel. (De Elga Ace laat zich voor de volledigheid combineren met eender welke cv-ketel). Allen voorzien van een buitenunit op het dak en een eTwist slimme thermostaat.

Institutioneel belegger Bouwinvest bezit ongeveer 20.000 woningen in Nederland. “Voor 2030 willen we de gehele portefeuille voorzien van een A-label met een energieprestatiescore lager dan 130. Kijkend naar de klimaatdoelstellingen van 2050 zetten we in op een gasvrije portefeuille in 2045”, vertelt Emile van Doorn van Bouwinvest. In afwachting van een toekomstige aansluiting op het gemeentelijke warmtenet viel voor het project in Diemen de keuze op een tussenoplossing. Daarbij werden de woningen voorzien van een hybride-opstelling, een combinatie tussen een warmtepomp en cv-ketel waardoor het energielabel steeg van B of C naar A.

Luisteren naar bewoners

Hoe haal je 262 bewoners over tot vervanging van de huidige cv-ketel, met alle verbouwingsperikelen van dien? Volgens projectmanager en vastgoedadviseur Marc Compier gingen bewoners massaal overstag. “De vrijblijvendheid van het project en het feit dat er geen huurverhoging plaatsvond, overtuigde bewoners al snel. Als bewoners echt niet wilden, hoefden ze geen medewerking te verlenen.” Op meerdere vlakken luisterden de uitvoerende partijen naar de bewoners. Ook waar het de plaatsing van de buitenunit betrof. Van Doorn: “Niet alle bewoners wilden de buitenunit in de tuin. We wijzigden daarom ons plan en ontwierpen een dakopstelling.” Compier vult aan: “We vergeleken verschillende producten en uiteindelijk is dit het kleinste product waarvoor we een nette kap konden ontwerpen.” Dat klinkt simpel, maar het vormde toch een uitdaging.

Meten is weten

Geluidsnormen, hellingshoeken, toegankelijkheid voor service; éven een dakkap plaatsen, bleek geen optie bij dit project. Herman van Heusden is mede-eigenaar van Bonarius Bedrijven en verantwoordelijk voor alle technische installaties rond het project in Diemen. “De standaard kappen die we in eerste instantie op het oog hadden, worden al langere tijd aangeboden maar voldeden geen van allen aan onze wensen en eisen. Om die reden ontwikkelden we, in nauwe samenwerking met Cox Geelen, zelf een zware, massieve kap van een veel hogere kwaliteit.” Daarna volgde de volgende uitdaging. “Door de kap aan de onderzijde schuin te maken, kun je ‘m op een schuin dak monteren, maar ieder dak is anders. We moesten dus voor ieder huizenblok de hellingshoek van het dak berekenen. Op basis daarvan maakten we iedere dakkap op maat.”

“Bijkomend voordeel van al onze onderzoeken en het zelf ontwerpen van de unitombouw”, begint Compier, “is dat we nu de meest optimale opstelling hebben. De positie van de kap zorgt voor een optimale balans tussen vormgeving en geluidsuitstraling. Daarnaast reduceert de kap ook nog het waarneembare geluid.”

Slimme thermostaat

Bij de installatie van de hybride opstelling plaatsten we in alle woningen ook een slimme thermostaat, de Remeha eTwist. Door middel van een app bedienen ze altijd en overal zelf de warmtepomp of cv-ketel en krijgen ze inzicht in hun energieverbruik. Een handig hulpmiddel, maar de implementatie bleek nog niet zo eenvoudig. Van Heusden: “Remeha stelde een standaard handleiding op die niet iedereen begreep. Na de introductie van een video in combinatie met een versimpelde uitleg kwamen er geen klachten meer. Sowieso komen er vanuit bewoners weinig klachten over bijvoorbeeld het gebruik van de nieuwe opstelling en storingen.”

Hybride

De Elga Ace is een compacte warmtepomp die voor de verwarming zorgt en een minimum aan plaats inneemt. De ketel warmt bij indien nodig of zorgt voot het sanitaire warm water.  De Remeha Elga Ace reduceert het gasverbruik  met gemiddeld 60 tot 70% en levert daardoor een grote bijdrage aan de CO2-reductie. Daarnaast is het ook de ideale oplossing voor wie elektriciteit over heeft (door bijvoorbeeld een overschot aan opgewekte energie met zonnepanelen) en zo goedkoper kan verwarmen.