• Website
Geen resultaten gevonden.

Honderden warmtepompen voor duurzame verwarming De Nieuwe Sint Jacob

Recht tegenover dierentuin Artis bouwen TBI-bedrijven Koopmans Bouw, Mobilis en Nico de Bont 325 levensloopbestendige appartementen. Op de plek waar voorheen het ‘Rooms-Katholiek Oude Mannen- en Vrouwenhuis Sint Jacob’ stond komt nu een appartementencomplex met de naam De Nieuwe Sint Jacob. Middelpunt van dit bouwwerk is de monumentale kapel Huize Sint Jacob, die in de nieuwe situatie wordt omringd door binnentuinen. De honderden appartementen worden op duurzame wijze verwarmd en gekoeld met de multifunctionele warmtepomp Eria Tower van Remeha.

Doordat de vergunning voor De Nieuwe Sint Jacob al voor 2018 werd afgegeven, was het niet verplicht om het appartementencomplex gasloos op te leveren. Toch koos de belegger van het project voor de duurzame optie van een gasloze oplevering. “Na die beslissing gingen we in gesprek met Techneco, dat inmiddels onderdeel is geworden van Remeha Delft”, vertelt Ebbe van Wijngaarden, projectdirecteur van de bouwcombinatie Koopmans Bouw-Mobilis-Nico de Bont. “Tijdens die gesprekken zochten we samen naar een warmtepomp die zowel kon verwarmen als koelen.”

Beter alternatief
Doordat de gekozen warmtepomp van Techneco, na het samengaan met Remeha, langzaam werd uitgefaseerd, kwam Remeha met een alternatief. “Samen zochten we een toestel dat aan de voorwaarden voor het project voldeed”, zegt Van Wijngaarden. “Zo mocht de buitenunit niet te veel geluid produceren, de energieprestatie moest gelijkwaardig zijn aan die van de eerder gekozen warmtepomp en het toestel moest in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie. Na overleg met zowel de adviseur bij Remeha als installatiebedrijf Van Dam Groep bleek de all-in-one warmtepomp Eria Tower de beste keuze. Het toestel voldoet niet alleen aan alle gestelde voorwaarden, maar heeft zelfs een hogere Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) dan de warmtepomp die we oorspronkelijk selecteerden.”

Intensieve samenwerking
René Galjaard, projectleider bij Remeha, geeft aan dat het overleg over de keuze voor de warmtepomp niet op zichzelf stond. “We werkten tijdens dit project nauw samen met de Van Dam Groep en Koopmans en gingen regelmatig met elkaar in gesprek over de voortgang van het traject en de beste vervolgstappen. Om goed te kunnen anticiperen op de ontwikkelingen, waren we ook regelmatig aanwezig op de bouwplaats. De intensieve samenwerking is belangrijk om er een succes van te maken. Dit is een van de grootste projecten waar we als Remeha mee bezig zijn: in relatief korte tijd moesten we honderden warmtepompen met buitenunits leveren. Qua planning is het dan belangrijk dat we goed met elkaar afstemmen wanneer we toestellen komen brengen, hoeveel stuks dat er zijn en hoelang het uitladen daarvan duurt. We hebben namelijk ook te maken met de andere partijen die op de bouwlocatie moeten zijn.”

Nauwkeurige plaatsing
“Een andere uitdaging was dat er maar beperkte ruimte was op het dak om de 325 buitenunits te plaatsen”, vult Hilbert Gol aan. De projectleider bij installatiebedrijf Van Dam Groep legt uit dat het belangrijk is om vooraf goed na te denken hoe de partijen zoveel buitenunits ten opzichte van elkaar zullen plaatsen. “Je wil niet dat ze in elkaar staan te blazen, waardoor het rendement omlaaggaat. We moesten de buitenunits dicht bij de leidingen op een frame plaatsen. Bovendien moesten we rekening houden met het feit dat op een deel van het dak zonnepanelen lagen. We maakten een ontwerp met een voorstel voor de plaatsing van buitenunits, waarop Remeha weer feedback gaf. Verder spraken we ook meerdere keren met de elektricien en aannemer die elk hun eigen ontwerp maakten. Zo kwamen we in nauwe samenwerking met alle partijen tot de beste oplossing voor de plaatsing van de buitenunits. De buitenunits zijn nu allemaal netjes geplaatst en zien er ook zeer fraai uit; ze staan stijlvol naast elkaar opgesteld op een mooi vormgegeven frame.”

Zwaar werk
Het transport van de 325 warmtepompen was volgens Gol geen abc’tje. “Warmtepompen zijn vrij zwaar, dus het is geen eenvoudige opgave om zoveel toestellen naar binnen te brengen. Gelukkig kregen we hulp van onze onderaannemer Energy Guards, die de warmtepompen ook aansloot. Met die extra mankracht en karretjes in de appartementen lukte het ons om de toestellen van de bouwlift naar de technische ruimtes in de appartementen te vervoeren. Verder was het belangrijk dat we de technische ruimte in elk appartement efficiënt indeelden, zodat we alle disciplines voldoende ruimte hadden. Gelukkig konden we ook hierbij rekenen op de steun van onze projectpartners.”

Extensieve ondersteuning
Gol vertelt dat hij blij is met de ondersteuning van Remeha. “We liepen tijdens het project toch een aantal keer tegen wat zaken aan waarbij Remeha ons goed heeft geholpen. Zo was het voor ons in het begin even puzzelen hoe we de elektrische aansluiting van de toestellen met een bepaald element moesten realiseren. Remeha kwam daar snel bij ons op terug met een werkbare oplossing. Verder keken ze mee bij de proefopstelling en adviseerden ze ons hoe we bepaalde zaken konden optimaliseren. Ze zijn ook op locatie aanwezig om Energy Guards te begeleiden bij het in bedrijf stellen van de warmtepompen. We zijn dus zeer tevreden met de service van Remeha.” Ook Van Wijngaarden van aannemer Koopmans is erg tevreden met het resultaat in dit project. “De installatiewerkzaamheden verliepen goed en alle warmtepompen zijn inmiddels aangebracht. We hebben veel lof voor de samenwerking tussen Van Dam Groep en Remeha, die elkaar goed ondersteunden.”

Blijvende betrokkenheid
Zodra Remeha samen met Energy Guards de laatste warmtepompen in bedrijf heeft gesteld, zijn de appartementen klaar om te worden verhuurd. De fabrikant en leverancier van klimaatoplossingen is straks vanaf het eerste advies in het voortraject tot en met de oplevering betrokken geweest bij het project. Toch is de rol van Remeha na de oplevering niet uitgespeeld. “We informeren de bewoners ook over de werkwijze van de warmtepompen en hoe zij het beste met de toestellen kunnen omgaan”, zegt Galjaard. “Verder is onze binnendienst altijd beschikbaar om de installateur te ondersteunen bij reparatie- of onderhoudswerkzaamheden als dat nodig is. En als de installateur er toch niet uitkomt, sturen we een van onze monteurs op pad om het probleem te verhelpen.”

 


 

Bekijk al onze elektrische warmtepompen

Elektrische warmtepompen

Hulp bij het kiezen van de juiste warmtepomp

Warmtepompwijzer