• Website
Geen resultaten gevonden.

Sportcomplex Dorper Esch kiest zuinig systeem voor binnenklimaat

Sportcomplex Dorper Esch in Denekamp is een gebouw met historie. Het pand werd in de jaren ’70 gebouwd als sporthal met een klein zwembad en is in de jaren die volgden steeds iets uitgebouwd. Mijlpalen van de geleidelijke uitbreiding waren onder andere de introductie van een recreatiebad in de jaren ’90 en de toevoeging van een doelgroepenbad met warm water begin 2000.

Om van het gebouw met een lange geschiedenis weer een sportcomplex voor de toekomst te maken, besloot de gemeente Dinkelland – de overkoepelende gemeente waar Denekamp deel van uitmaakt – sportcomplex Dorper Esch grondig te renoveren. Lammerink Installatiegroep kreeg de opdracht om alle elektrische en watergebonden installaties te vervangen. Bij het vervangen van de bestaande cv-ketels koos het installatiebedrijf voor de cv-ketels en warmtepompen van Remeha.

Doelstelling
Het vervangen van de bestaande verwarmingsinstallaties door een energiezuinige verwarmingsinstallatie, als onderdeel van de complete renovatie van het sportcomplex.

Resultaat
Lammerink Installatiegroep verving de bestaande cv-ketels voor drie exemplaren van de Remeha GAS 220 Ace 300 in een hydraulisch cascadesysteem en twee warmtepompen van het merk Remeha E-HP AW 168. Dit resulteerde in een zeer zuinig systeem dat een comfortabel binnenklimaat realiseert in het binnenzwembad, de sporthal en de rest van het gebouw. De installateur en de opdrachtgever verwachten met de nieuwe verwarmingsinstallaties een behoorlijke reductie in energiegebruik en kostenbesparing te realiseren.


Groot vermogen warmtepomp - Remeha - De Dorper Esch


Succesvol verloop
Peter Grobbe werkte als projectverantwoordelijke meet- en regeltechniek bij Lammerink Installatiegroep mee aan de renovatie van sportcomplex Dorper Esch. Grobbe geeft aan dat bij de aanbesteding van de renovatie geen sprake was van een vaststaand, dichtgetimmerd plan. “We kregen de opdracht op basis van een prestatiebestek toegewezen”, legt de projectverantwoordelijke van Lammerink Installatiegroep uit. “De gemeenteraad beschreef als opdrachtgever de kwalitatieve aspecten die zij terug wilden zien in het eindresultaat en zette de minimale eisen voor het sportcomplex op een rij. Installatiebedrijven die de opdracht op basis van een prestatiebestek willen uitvoeren, komen vervolgens zelf met een plan voor de invulling van de werkzaamheden, materiaalkeuze en het budget.

Onderdeel van het plan waarmee Lammerink Installatiegroep de opdracht voor het vernieuwbouwen van het sportcomplex binnenhaalde, waren de cv-ketels en warmtepompen van Remeha. Het installatiebedrijf koos voor twee warmtepompen van het merk Remeha E-HP AW 168 Plus en drie exemplaren van de Remeha GAS 220 Ace 300 in een hydraulisch cascadesysteem. De warmtepompen hebben elk een vermogen van 150 kW en de cv-ketels leveren 300 kW per stuk. “We hebben al heel lang een goede relatie met Remeha”, verklaart Grobbe de keuze voor het merk van de verwarmingsinstallaties. “Al vanaf het moment dat ze beschikbaar waren, leveren we ook de warmtepompen van Remeha en door onze expertises te bundelen versterken we elkaars kennis.”

Tijdens het project overlegde Lammerink regelmatig met Remeha over de toepassing van de warmtepompen. Grobbe: “De warmtepompen die we installeerden waren vrij nieuw, ook voor leverancier Remeha. Er was veel overleg over hoe we de toestellen het beste konden integreren in het verwarmingssysteem, zowel hydraulisch als regeltechnisch. De warmtepompen schakelen hydraulisch. Met het oog op de levensduur van de toestellen is het belangrijk om ze zodanig in te regelen dat ze zo min mogelijk starten en stoppen.”

Grobbe was blij met de goede samenwerking tussen beide bedrijven. “Het contact is eigenlijk altijd plezierig. Als er problemen zijn dan staat Remeha altijd voor je klaar. Bij dit project was het niet eenvoudig om de beste oplossing te vinden voor het instellen van de warmtepompen, maar samen zijn we eruit gekomen.”

“We waren bij het eerste ontwerp voor het project uitgenodigd om als partner mee te denken met de verwarmingsoplossingen voor het sportcomplex”, zegt Rik de Munnik, medewerker binnendienst bij Remeha. “Dat overleg leidde tot een definitief ontwerp met de opdrachtgunning tot gevolg. Daarna volgden nog verschillende overlegmomenten over de technische invulling. Door de discussies die we daarbij voerden zijn we tot de best mogelijke oplossing gekomen voor de inzet van de warmtepompen.”


"Het contact is eigenlijk altijd plezierig. Als er problemen zijn dan staat Remeha altijd voor je klaar. Bij dit project was het niet eenvoudig om de beste oplossing te vinden voor het instellen van de warmtepompen, maar samen zijn we eruit gekomen.”


Een belangrijke randvoorwaarde van de opdrachtgever was dat het sportcomplex zo lang mogelijk open bleef. “We moesten dus om de mensen die het gebouw gebruikten heen werken”, aldus Grobbe. “Het sportcomplex moest blijven beschikken over warm tapwater en een functionerende verwarming.” Om aan de randvoorwaarden te voldoen, koppelde Lammerink Installatiegroep eerst één van de oude cv-ketels af, terwijl de andere ketels in bedrijf bleven. “Vervolgens sloten we direct de nieuwe cv-ketels en warmtepompen van Remeha aan op het oude verwarmingssysteem”, vervolgt Grobbe. “Daarna begonnen we met de realisatie van de nieuwe aansluitingen en afgiftesystemen voor de cv-ketels en warmtepompen. Zodra die klaar waren, koppelden we de nieuwe cv-ketels en warmtepompen af van het oude verwarmingssystemen en sloten we deze aan op het nieuwe verwarmingssysteem.”

“Het was uiteraard niet altijd even makkelijk om alle installatiewerkzaamheden uit te voeren terwijl het sportcomplex open was”, vertelt Grobbe. “Door heldere afspraken te maken met de gemeente en de directie en medewerkers van het zwembad is het toch gelukt. De goede communicatie tussen de verschillende partijen van het project maakte dit mogelijk. Het met elkaar op één lijn blijven was de rode draad in dit project.” “Tijdens de uitvoering van het project bleek dat de samenwerking tussen alle partijen optimaal was”, beaamt Jacco Pronk. Pronk werkt als programmamanager maatschappelijke effecten bij Noaberkracht Dinkelland Tubbergen; de organisatie die de dienstverlening verricht voor de gemeenten Dinkelland en Tubbergen. “Voor de start van de werkzaamheden spraken we met de betrokkenen af dat we het traject ingingen op basis van gelijkwaardigheid en dat we eventuele problemen samen zouden oplossen.”

Pronk vertelt dat tijdens de renovatie meerdere uitdagingen de kop opstaken. “In het begin stuitten we al snel op leidingen in de grond op een plek waar we die niet verwachtten. Later vonden we asbest in de constructie van het oude wedstrijdbad. De veiligheidsmaatregelen die hierbij komen kijken, zorgden ervoor dat de oorspronkelijke planning niet meer haalbaar was. Wij hebben de aannemer en Lammerink de extra tijd en middelen gegeven die nodig waren om dit op te lossen.”

De nauwe samenwerking tussen alle partijen heeft volgens Pronk zijn vruchten afgeworpen. “We wilden weer kunnen beschikken over een sportcomplex dat aansluit op de behoeften van vandaag met het oog op sport en zorg. Daar horen duurzame oplossingen bij. Het eindresultaat is boven verwachting; de verwarmingsinstallatie functioneert naar behoren en het sportcomplex kon tijdens de werkzaamheden open blijven. De nieuwe installaties draaien nog niet lang genoeg om te kunnen zeggen hoeveel we gaan besparen, maar we verwachten dat de nieuwe installaties zorgen voor een behoorlijke besparing aan kosten en energie.” De renovatie van sportcomplex Dorper Esch is inmiddels afgerond, maar dat betekent niet dat Lammerink en Remeha hun laatste werkzaamheden voor het pand hebben verricht. Als onderdeel van de opdrachtgunning verzorgt Lammerink de komende 30 jaar het onderhoud van de verwarmingsinstallaties. “Het onderhoud aan de cv-ketels doen we zelf en het onderhoud van de warmtepompen besteden we uit aan Remeha”, licht Grobbe toe. “Zo kunnen we samen de warmtepompinstallatie optimaliseren. De ervaringen die we opdoen nemen we mee in de ontwikkeling van toekomstige warmtepompinstallaties.”

 

Weten wat Remeha voor jouw project kan betekenen?

Het belang van warmtepompen voor de energietransitie is groot. We doen er dus alles aan om je te ondersteunen bij de advisering, verkoop en installatie van warmtepompen. Ook voor advies rondom regelgeving kun je altijd bij Remeha terecht. Onze Sales Support heeft kennis van zaken en deelt die kennis en ervaring graag met je. We begeleiden je bij het proces en adviseren je over te nemen stappen om geluidsnormen te behalen.

Neem contact op met de specialisten van Remeha als je meer wilt weten over onze warmtepompen en ondersteunende service of als je specifieke vragen hebt.

Neem contact op