Over Remeha

Remeha is een toonaangevende producent van centrale verwarmingsproducten voor de woning- en utiliteitsbouw. Door een consequent innovatief beleid, waarin ontwikkeling, productie en marktbenadering op een efficiƫnte, eigentijdse wijze worden ingevuld, is Remeha in Nederland en in Europa uitgegroeid tot een vooruitstrevende en gerespecteerde fabrikant van grote en kleine cv-toestellen.
 
Geschiedenis
De geschiedenis van Remeha begint in 1935 in Apeldoorn, waar Gerard van Reekum aanvankelijk een technisch handelsbureau start. Wanneer in 1948 een eigen ijzergieterij in gebruik wordt genomen, legt het bureau zich ook toe op de productie van gietijzeren pijpen en ketels voor centrale verwarming. Aanvankelijk waren dit ketels voor vaste brandstoffen (bijv. cokes), na 1955 kwam ook het oliestoken langzaam op gang en ook werden ketels ontwikkeld voor stadsgas.
 
In de jaren '63-'65 heeft ons land de eerste aardgasvondsten gedaan. Vanzelfsprekend is toen de doorontwikkeling van de (atmosferische) gasketel op gang gekomen. In de jaren '70 werden ook overdrukketels, met voorzetbrander, gemaakt voor olie en/of gas. Tot in de jaren 1990 werden er atmosferische (staande) gasketels geproduceerd in de vermogensrange van 14 tot 1215 kW.
 
HR-ketels
In de jaren direct volgend op de eerste energiecrisis is de ontwikkeling van hoog rendementsketels op gang gekomen en stond Remeha mede aan de wieg van de condenserende (HR) verwarmingsketel. In eerste instantie werd er toegelegd op de ontwikkeling en productie van (grotere) atmosferische HR-ketels, met vermogens tot uiteindelijk bijna 1300 kW. In 1985 werd ook de productie van wandgasketels ter hand genomen; een type toestel dat gemeengoed zou worden in de Nederlandse woning.
 
Inmiddels zijn de rendementen van HR-ketels gestegen tot het absoluut haalbare en is de uitstoot van milieuvervuilende stoffen geminimaliseerd. Gietijzer wordt meer en meer vervangen door aluminium en de toestellen worden steeds compacter. Maar ook Remeha kijkt al verder dan de HR-ketel, per slot van rekening heeft deze honderd procent Nederlandse onderneming een reputatie hoog te houden. Zo loopt Remeha onder andere voorop met de ontwikkeling van de HRe-ketel: een hoog rendement combiketel die tegelijk elektriciteit levert voor thuisgebruik. Voor meer informatie over de HRe-ketel, zie: www.remeha.nl/hre.

Remeha is een onderdeel van BDR Thermea
www.bdrthermea.com